Amikor megjelentek az első három dimenziós nyomtatók, sokan biztosan azt hitték, ez egy jópofa játékszer, de elmúlik majd mint sok más hóbort. Aztán szép lassan kezdett kiderülni, hogy a pontos nyomtatókkal remek minőségű egyedi tárgyak, például akár protézisek gyárthatóak. Aztán jött a következő lépés: ha elég nagy a nyomtató, nagyobbak lehetnek a nyomtatott tárgyak is. Például betonból gyártott építőelemek, vagy akár egész házak.

Érdekes lesz, ha például szegényebb országokban ezzel a módszerrel fognak gyorsan használható házakat felhúzni- ahogy a 3D nyomtató technika kiforrott lesz, bizony le lehet nyomni az árakat. És ne feledjük, a nyomtatott háznál nem nagyon van sitt, maradék, felesleges anyag! Egyszerű átprogramozással pedig egyedi darabok, tervek is megvalósíthatóak. Gyakorlatilag az építész tervezőasztalából egyből mehet a gépbe.

A technológia már rendelkezésre áll egy-két éve, most már nyilván az a kérdés, tényleg elég jó, elég tartós épületek készíthetőek-e gyorsan, hatékonyan, olcsón. Ha igen, akkor könnyen lehet, a jövő kőműveseinek nem a vakolókanál lesz a legfontosabb szerszáma, hanem a számítógép...